Caladium plantare si ingrijire

///Caladium plantare si ingrijire

Caladium plantare si ingrijire

CALADIUM

Caladium este o planta sosita de pe la Tropice si se cultiva pentru frumusetea frunzelor deosebite, ale caror dimensiuni variaza intre 15-30 cm. Oricat de pretentios ar fi cineva, si tot are ce alege dintre speciile cu felurite combinatii de culori si nuante: alb si verde, rosu si verde, alb cu pete rosii sau nervuri verzi, unele avand chiar pete de culoarea lavandei.
Caladium este o planta mare iubitoare de umiditatea si caldura. Cu toate acestea, apa baltita, adica excesul de apa, o poate omora.
Pentru ca frunzele sa-si pastreze coloritul viu, planta trebuie protejata de razele directe ale soarelui.
In conditiile de apartament, Caladiumul se simte si se dezvolta cel mai bine pe un pervaz umbrit, orientat inspre est.
Caladium se uda regulat si din abundenta, astfel incat pamantul sa fie mereu umed, dar nu imbibat cu apa, altminteri radacinile pot sa putrezeasca.
Radacinile de Caladium se planteaza din nou in martie, de preferat in pamant de turba.

Cultivare si ingrijire Caladium:

Caladium nu este o planta rezistenta la frig, desi, in conditii de sera incalzita sau chiar de apartament, este posibil sa treaca peste iarna, numai ca, de obicei, daca planta este tinuta peste iarna in ghiveci si tratata ca oricare alta planta, foliajul ei nu va mai fi la fel de spectaculos in anii urmatori.
La dimensiunea maxima planta ajunge intr-un singur sezon.
Caladiumul prefera un loc aflat partial la umbra daca nu chiar numai la umbra.
Pentru plantarea in gradina, trebuie avut grija ca pamantul sa fie cald si umed; daca pamantul este prea rece, radacina se va dezvolta mai greu, se poate imbolnavi sau chiar sa putrezeasca.
De aceea, asteptam o perioada in care pamantul s-a incalzit suficient, iar pericolul de inghet razlet a trecut.
Locul insorit, ales pentru plantarea Caladiumului, se va pregati , din timp, astfel: substratul se uda cu apa fierbinte, dupa care se acopera cu folie neagra pret de 10 – 16 zile.
Mulcirea ulterioara cu un strat de iarba vesteda va face ca temperatura substratului sa se pastreze la o temperatura echilibrata.
Caladiumul are nevoie de un substrat fertil, usor, permeabil la apa si aer.
Udarea se va face frecvent si din abundenta, avand grija ca pamantul sa ramana umed, dar nu imbibat cu apa (nu lasati planta sa stea in pamant saturat cu apa pentru ca va putrezi).
Fertilizarea caladiumul se va face cu un ingrasamant solubil, sau si mai bine, cu purin de urzici , cam o data trei – patru saptamani. Acest lucru va face ca frunzele sa se dezvolte puternic si armonios.
Daca mugurul principal va fi lasat sa creasca, vom avea surpriza neplacuta de a avea putine frunze. De aceea, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este ca sa indepartam mugurul central prin taierea lui cu un cutit sau cater foarte ascutit, avand mare grija sa nu atingem/rupem mugurii mai mici.
O data cu venirea toamnei, Caladiumul inainte de primele brume, fie va fi adapostit in casa/sera, fie vom dezgroapa radacinile, inainte ca frunzele sa isi piarda culoarea, lasandu-le sa se usuce timp de o saptamana. Apoi, radacinile, invelite cu muschi sau turba, se depoziteaza si se pastreaza in cutii sau ladite, la temperaturi scazute, dar nu sub + 10 grade, la fel ca si daliile.
O alta modalitate de pastrare este: ca radacinile pregatite pentru iernat, curatate si uscate, sa fie tavalite prin cenusa, invelite in ziare si apoi depozitate in ladite. Radacinile trebuie asezate in asa fel incat sa nu se atinga intre ele.
Daca se vor respecta aceste sfaturi caladiumul ne va bucura cu un foliaj demn de invidiat an de an. In februarie sau martie puteti planta radacinile de caladium.
Primavara, scoatem cu grija radacinile din cutia in care au fost depozitate, le scutram de pamant, turba sau cenusa in care au stat si le asezam pe un strat curat de turba. Imediat ce se formeaza mustati noi, le vom planta fie in ghivece cu diametrul de 10 cm si asezate intr-o camera calduroasa, cu atmosfera umeda, ferit de razele directe ale soarelui, fie direct in gradina Dimineata si dupa-amiaza stropiti frunzele cu apa.
Daca planta are un aspect ingramadit, se pot inlatura frunzele slabe sau neaspectuoase.
Spre sfarsitul verii, cand si frunzele isi pierd culoarea, se uda din ce in ce mai putin.

Inmultire Caladium:

Divizarea radacinilor se face primavara, dupa ce au inceput sa se dezvolte. Mugurii se planteaza in turba si se tin intr-un mediu cald si usor umed; cand radacinile au crescut suficient, se transplanteaza in ghivece mai mari sau in gradina.

Boli si daunatori la Caladium:
– putrezirea radacinii, care poate aparea atat in perioada de repaos, cat si in perioada de dezvoltare a plantei.

Pentru evitarea acestei probleme, vor fi plantate doar radacini sanatoase, iar in perioada de iernare, radacinile vor fi depozitate in conditii prielnice (se vor evita umezeala prea mare si temperaturile scazute) si se va evita udarea in exces.

In gradina, de jur imprejurul plantei sau inglobata in substrat, cenusa va face adevarate minuni. Va feri planta de orice ciuperca intrusa, sau de hamesitii melci/limacsi, si, in acelasi timp, va fi o hrana gustoasa.

  • patarea frunzei sau „mana” poate fi combatuta prin inlaturarea frunzelor atacate, imediat ce s-au observat primele semne de boala si prin stropirea cu infuzie de foi de ceapa sau „apa de cenusa” (1 lingura de cenusa la 1 l de apa, lasat trei-patru zile, si apoi, strecurat), solutie de bicarbonat de sodiu (o lingurita rasa la 1 lde apa calda).
  • frunze cu marginile arse sau ondulate/stranse: cauza este stropirea intamplatoare a frunzelor cu fertilizator, cantitatea redusa de apa sau udarea in perioada cea mai calda a zilei.
2021-03-10T13:15:50+02:00 martie 2nd, 2019|Bulbi, Tehnologii de cultura|