Tel: 021-3277070 | 0721245550 | Fax: 021-3277073 | Email: comenzi@anthesis.ro | Program: Luni-Vineri: 8.30-17

MONARDA didyma Panorama Mixed

Plantă perenă, aromat-condimentară.
Denumiri:Bergamot, Menta indiana sau Menta falsa
Descriere: Plantă înaltă (90-150 cm), viguroasă decorativă cu frunziș verde intens, catifelat și foarte aromat. Florile pot fi roșii, mov, albe sau roz, fiind o atracție sigură pentru albine și insecte benefice. Planta, în întregime, este aromată și comestibilă: florile se pot folosi în salate și preparate de patiserie, frunzele se utilizează în ceaiuri, la condimentarea și aromatizarea felurilor din carne, legume, peste, și, împreună cu tulpinile, în aromatizarea conservelor (murăturilor).
Se potrivește foarte bine în grădinile rustice, ca borduri aromatice, în mix-bordere, sau pe terase, pe lângă locul de relaxare, plantate în containere/recipiente de diferite mărimi.
Semănare în interior: Februarie-Mai
Plantare:Iunie-Septembrie
Perioada de decor: Iunie-Octombrie anul următor
Ambalare: plic cu 75 seminte
Monarda Panorama Mix.jpgMonarda Panorama Mix.jpg
Monarda Panorama Mix.jpgMonarda Panorama Mix.jpg
Monarda Panorama Mix.jpgMonarda Panorama Mix.jpg
Rating: Nu a fost evaluat încă
Pret:
Preț: 6,00 lei
Descriere

MONARDA DIDYMA

Monarda supranumita si  Menta Indiana  sau Menta falsa este mai bine cunoscuta sub numele de „Bergamot”, cu toate ca nu are nimic în comun cu adevărata plantă ce poarta acest nume. Singura similitudine, ar fi aroma de citrice ce o degaja planta, de la rădăcini până la petale. Frunzele, tulpinile si rădăcina plantei, au un parfum delicios şi aromatic, asemănător cu portocalele.

Este o plantă perenă, meliferă,  care formează tufe dense, din frunzișul cărora se ițesc, scăfârliile ciufulite ale florilor parfumate de culoare roșu sângeriu, roz fondant, mov liliachiu sau alb angelic. Într-un sol bogat și ușor planta poate ajunge chiar și la o înălțime de 1,5 m. Frunzele de culoare verde închis, catifelate, contrastează perfect cu nuanțele florilor.

Monarda este o plantă nepretențioasă și foarte rezistentă atât la uscăciune cât și la ger ( până la - 25 grade C). Singura ei slăbiciune este sensibilitatea la făinare, pe care o putem trata/combate prin pulverizarea plantei cu soluție de 1% de bicarbonat de sodiu.

Iarna se retrage complet în sol, pentru a reapărea, in primavara, la începutul lunii aprilie, mai puternică și mai frumoasă ca oricând.

Înflorește  din iunie până în septembrie, iar daca toamna este lunga, iar ea primeste suficienta apa, chiar pana la primele brume adevărate.

Cultivarea si întreținerea monardei nu este complicata. Se inmulteste fie prin seminte, fie prin divizarea tufei, are nevoie de soare si apa. Trebuie  avut grijă ca apa sa nu balteasca.

Semanarea se poate face in recipiente sau direct in gradina. Daca se doreste semanarea direct in gradina, este de preferat ca acest lucru sa se faca  toamna, pentru ca samanta sa treaca „testul frigului”. Daca vrem sa facem rasad va trebui sa tinem seama de acelasi principiu, lasand semintele pentru una doua saptamani in frigider, inainte de a fi insamantate.

„Bergamotul”  este nu numai o plantă foarte decorativa şi aromată, dar şi plina de virtuti lecuitoare. Efecte sale benefice sunt deja arhicunoscute si recunoscute. Frunzele  şi tulpinile de flori au proprietati: antihelmintice, carminative, diuretice, expectorante, febrifuge, antireumatice.

Frunzele pot fi recoltate înainte de înflorire, separat sau cu tulpini, putandu-se folosi proaspete sau uscate.

Ca infuzie este utilizata în tratamentul colicilor, dar si ca un diuretic pentru  tratarea afecţiunilor căilor urinare.

Calitatile culinare sunt si ele de amintit. Frunzele tinere se utilizeaza  proaspete în salate diverse, salate de fructe şi băuturi din fructe.

Folosiţi cinci sau şase frunze mari proaspete sau 1 linguriţă de frunze uscate, la 1 cană de apă în fierbere, pentru a face un ceai revigorant si relaxant.

Îmbunătăţeşte savoarea bucatelor din carne de porc.

Frunzele se folosesc şi pentru tratamentul facial cu baie de aburi.

 

„Bergamotul” este foarte potrivit şi ca floare tăiată, păstrandu-se mult timp proaspătă.

Review-uri

Nu există comentarii pentru acest produs.

Cos de cumparaturi

 x 
Coş gol

Contact

AdresaStr. Agricultori, nr. 93, S2, Bucuresti
Program: Luni-Vineri: 8.30-17
Tel
: 021-3277070, 0721245550
Fax: 021-3277073
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.