Tel: 021-3277070 | 0721245550 | Fax: 021-3277073 | Email: comenzi@anthesis.ro | Program: Luni-Vineri: 8.30-17

NEPETA cataria CATMINT- Menta Pisicii

Planta aromatica perena, melifera.
Descriere: I se mai spune cătușnică, iarba-vântului, minta-mâței, pațachina.
Talia:70-80 cm, creste sub forma de tufa
Proprietati: antibacteriene, antimicotice, etc
Semanare: in interior - Ianuarie-Aprilie
in exterior - Aprilie-Iunie
Plantare: Mai -Iunie
Recoltare: Iunie-Septembrie
Ambalare: plic/250 sem.
seminte nepeta cataria menta mâțeiseminte nepeta cataria menta mâței
seminte nepeta cataria menta mâțeiseminte nepeta cataria menta mâței
seminte nepeta cataria menta mâțeiseminte nepeta cataria menta mâței
seminte nepeta cataria menta mâțeiseminte nepeta cataria menta mâței
seminte nepeta cataria menta mâțeiseminte nepeta cataria menta mâței
seminte nepeta cataria menta mâțeiseminte nepeta cataria menta mâței
seminte nepeta cataria menta mâțeiseminte nepeta cataria menta mâței
Rating: Nu a fost evaluat încă
Pret:
Preț: 4,00 lei
Descriere

NEPETA cataria – Menta pisicii

I se mai spune cătușnică, iarba-vântului, minta-mâței, pațachina.

Nepeta este un gen care cuprinde aproximativ 250 se soiuri, și care se întinde pe tot teritoriul  Eurasiatic (cu excepția zonelor sub-polare și polare) și America de Nord.

Descriere: Este o planta perena, cu tulpini erecte, ramificate, de 40-100 cm înălțime, acoperite cu un puf fin, argintiu. Frunzele sunt de culoare verde argintiu. Florile, grupate in inflorescențe sunt de culoare roz alburie. Întreaga plantă degajă o aromă puternică de lămâie cu un ușor iz de mușcată.

Înmulțire și Îngrijire

Planta se înmulțește prin semințe sau butași. Pentru înflorire în același an, se fac răsaduri. Semănat direct în grădină, va înflori în anul următor. Este o plantă nepretențioasă și rezistentă și la perioade nu foarte lungi, de secetă, dar și la frig. Ii plac locurile însorite, cu pământ fertil, dar se va adapta și la un sol mai puțin bogat (nu argilos). Substratul trebuie să fie bine drenat (sa nu băltească apa). In iernile geroase fără zăpadă este bine să protejăm plantele cu un strat de mulcire din frunze uscate, paie, etc.

Semănat in interior din ianuarie pana in aprilie, pentru răsad . Se seamănă in recipiente cu substrat pregătit si udat in prealabil, la o adâncime de 0,5 cm. Recipientele se pun in loc luminos, și călduros (ideal 15-20oC). Substratul se păstrează umed. Răsadurile apar, de regula, in 14 -21 zile.  Înainte de transplantare (după ce a trecut pericolul de îngheț) obișnuiți plantele tinere cu temperatura exterioara. Se transplantează la distanta de 30 cm intre plante. 

Semănat in exterior: la locul definitiv, într-un substrat pregătit și udat în prealabil, la 0,5 cm adâncime. Răsadurile se răresc, lăsând 20 cm între plante. Pentru a avea plante proaspete tot anul, se seamănă, eșalonat, la interval de câte o săptămână. Se poate recolta din iunie.

Proprietăți curative și culinare.

Curative: infuziile, decocturile, maceratele și tincturile sunt utilizate în afecțiuni ale aparatului respirator, pentru calmarea tusei, bronșite, pentru stimularea secrețiilor digestive, în tulburări nervoase, insuficiență cardiacă.

Uleiul este folosit cu mult succes atât în industria cosmetică cât și în cea alimentară.

Culinare

Frunzele, florile și lăstarii tineri se utilizează pentru aromatizarea salatelor, sosurilor, supelor, compoturilor, băuturilor răcoritoare, dar și spirtoase,conservelor și în patiserie.

Frunzele uscate se folosesc  în ceaiuri.

Ca și la valeriană, uleiurile eterice din compoziția plantei au o influență zglobie (afrodiziacă) asupra pisicilor. Nu intrați în panică, dacă pisicuțele sau motăneii dvs v-au tăvălit brazda de nepeta. Decât să-i certați, mai bine confecționați-le mingiuțe sau pernuțe pe care să le umpleți cu planta uscată de nepeta și cu care să se distreze; astfel brazda cu aromatice va fi salvată de la dezastru.

Review-uri

Nu există comentarii pentru acest produs.

Cos de cumparaturi

 x 
Coş gol

Contact

AdresaStr. Agricultori, nr. 93, S2, Bucuresti
Program: Luni-Vineri: 8.30-17
Tel
: 021-3277070, 0721245550
Fax: 021-3277073
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.