Tel: 021-3277070 | 0721245550 | Fax: 021-3277073 | Email: comenzi@anthesis.ro | Program: Luni-Vineri: 8.30-17

BRASSICA rapa Petrowski - Nap Turcesc

Planta anuala/bienala
Descriere: nap turcesc .
Perioada de recoltare: iulie-noiembrie.
Perioada de vegetatie: 40-60 zile.
Ambalat: 1000 seminte / plic
Brassica rapa Petrovski.jpgBrassica rapa Petrovski.jpg
Rating: Nu a fost evaluat încă
Pret:
Preț: 4,00 lei
Descriere

TURNIP Petrowski – NAP TURCESC

Descriere si proprietati

Napul turcesc, cu tot numele pe care-l poarta, este o cultura ale carei origini, se pare, sunt in Asia vestica. Este o cultura foarte putin cunoscuta la noi. Apectul sau aminteste de o ridiche mare, de culoare galbena sau alb cu roz, aplatizata, dar, cu un gust total diferit. Textura sa aminteste de gulie, dar mai fina, gustul dulce, plin, iar aroma este unica. Face parte dintre legumele supranumite legume- medic, sau legume-farmacie. Continutul bogat de vitamine, enzime, saruri minerale, aminoacizi fac din aceasta leguma un bun prieten al sanatatii omului. Mai mult, printre minunile cu care se mai poate lauda napul, este un element rar si foarte important, care ii confera proprietati antitumorale si anticancerigene. Sarurile de sulf, pe care le contine, purifica sangele, sfarama calculii renali si ai vezicii urinare, au o actiune benefica in cazurile de infectii, afectiuni cutanate, bronsite. Si in sfarsit, dar nu in ltimul rand, napul curata si tratateaza problemele stomacului, ale colonului, are proprietati antiseptice, diuretice, scade nivelul colesterolului si al zaharului, stimuleaza activitatea tractului digestiv, fiind un adevarat ajutor pentru cei pe care ii supara colitele spastice, gastrita hipoacida. Atentie! exista afectiuni, in care nu se recomanda consumul napului turcesc: ulcere, gastrite, colecistite si hepatite acute, afectiuni ale sistemului nervos central, boli acute ale ficatului, pancreasului si rinichilor.

Napul turcesc este o cultura anuala, deloc pretentioasa, timpurie, rezistenta la frig. Rasadurile suporta, fara probleme, chiar si ingheturi tarzii, de scurta durata, de pana la – 4 ºC. Nu ar fi pretentios nici fata de conditiile de sol, dar, fireste, il prefera  pe cel neutru, bine drenat si usor. Daca solul este acid, tubeculii vor avea de suferit, si planta risca sa se imbolnaveasca, iar pastrarea unor astfel de tuberculi va crea  proble.

Napul turcesc este o cultura iubitoare de apa, dar nu de apa baltita. Udarea sistematica va asigura formarea unor tuberculi sanatosi, dulci si plini de savoare, in schimb, lipsa apei duce la formarea unor tuberculi lemnosi si iuti, la o imbatranire precoce a plantei.

Semanare si Ingrijire

Napul turcesc se seamana, si creste foarte bine, dupa culturile de: cartofi, rosii, castraveti, leguminoase, dar, sub nicio forma, nu se va semana dupa culturile cu care se inrudeste: varza, broccoli, gulii, hrean, creson, ridichi, ridichi de iarna, daicon.

Pentru cultura de nap turcesc, terenul se pregateste din toamna prin: afanare (nu sapare, sau sapare la adancimea de cel mult 8 cm.), si inglobarea de cenusa de foioase, diverse ingrasaminte organice (compost, mranita, resturile vegetale sanatoase de la fasole, mazare, bob), dar, in niciun caz, balegar proaspat, deoarece vom risca sa avem napi seci.

Semanarea se face la o adancime 1,5-2 cm cu udare si mulcire ulterioare.

Semintele rasar la o temperatura de +2 – +5 ºC, dar temperatura ideala este de 18 ºC, cand plantele rasar dupa numai trei zile. Putem semana la sfarsit de martie pana la inceput de mai pentru consumul "de vara" si in iunie-iulie in vederea pastrarii pentru  iarna.

 Dupa rasarire, plantele vor  fi pudrate cu cenusa, sistematic, pentru prevenirea atacului bolilor provocate de diferite ciuperci dar si impotriva daunatorilor. La fel de utila este si stropirea cu „apa de cenusa” (1kg cenusa, oparita cu 8 l de apa, se tine 2 zile, apoi se strecoara, se adauga apa pana la 10 l, si o lingura de sapun lichid sau 40 gr. sapun de casa ras si dizolvat in prealabil). Mai sunt variantele de stropire cu infuzii din foi de brusture/lipan (foi de brusture/lipan tocate, 1/3 de galeata, se adauga apa, si se tin la caldura trei zile), foi de ceapa ( doua maini bune de foi de ceapa, oparite cu 3 literi de apa, fierte 15 minute, racite, strecurate si diluate 1:2), sau pudrarea cu pulbere din ace de conifere (ace de conifere uscate, rasnite cu mixerul, sau date prin masina de tocat) impotriva mustii verzei (Chortophila brassicae) dar si a putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea)

Ingrijirea propriu-zisa consta in: prasire, afanarea pamantului  printre randuri, o data la 2 saptamani, rarirea/repicarea plantutelor,  udare sistematica, hranire cu ingrasaminte organice, mulcire.

Recolta se poate culege in 6-12 saptamani de la semnare, in functie de soi, productivitatea fiind de 3kg/1m2

 

 

 

Review-uri

Nu există comentarii pentru acest produs.

Cos de cumparaturi

 x 
Coş gol

Contact

AdresaStr. Agricultori, nr. 93, S2, Bucuresti
Program: Luni-Vineri: 8.30-17
Tel
: 021-3277070, 0721245550
Fax: 021-3277073
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.