Tel: 021-3277070 | 0721245550 | Fax: 021-3277073 | Email: comenzi@anthesis.ro | Program: Luni-Vineri: 8.30-17

BETA vulgaris - Renova - Sfecla de masa cilindrica

Sfecla de masa cilindrica
Soi de sfecla rosie,productiv, monogerm, de culoare rosu-ciclam.
Semanare: aprilie-iunie
Recoltare:iulie-august
Ambalare: plic cu 250 seminte
Rating: Nu a fost evaluat încă
Pret:
Preț: 5,00 lei
Descriere

Sfecla de masa - soi RENOVA

Soi tarziu, foarte productiv, monogerm. De la rasarire pana la recoltare - 100-110 zile.

”Radacinile” sale cilindrice, netede au inele fin profilate si pot ajunge la greutatea de 4oo grame (180-380 g.). Pulpa este de culoare rosu-violaceu intunecat, ferma, compacta, foarte fina si cu gust si savoare de exceptie. Este o sursa excelenta de acid folic si potasiu.

Se poate pastra timp de 6-7 luni, fara a-si pierde din calitatile si proprietatile gustative si nutritive.

Pentru  cultivarea ei trebuie  ales un loc foarte insorit. Lumina  soarelui este cea care da  culoare sfeclei, fie ea rosie, galbena, roz sau in dungi. Substratul trebuie sa fie  bine afanat, neutru, in nici un caz  acid, si bine drenat, deoarece, daca  apa balteste, sfecla se poate imbolnavi.

De  preferat este ca substratul sa fie imbogatit cu ingrasaminte organice: cenusa, gunoi de grajd, gainat, compost, extracte de urzica, buruieni, compost,  etc.

Insamantarea se poate face atat  primavara cat si toamna.

Cand insamantam  primavara este bine ca in prealabil semintele sa fie  tinute in apa calduta circa 24 de ore, dupa care le vom usca si apoi semana. Distanta dintre plante ar trebui sa fie  de 5-8 cm, iar intre randuri de 18-20 cm.

Adancimea de semanare : 2-4 cm, in functie de structura substratului, adica, într-un substrat afanat adancimea este mai mica decat intr-unul greu.

Semintele de sfecla germineaza chiar si la temperaturi scazute, de 4-5 grade. Dar, chiar si asa vom tine cont de faptul ca, intr-un substrat  rece, sfecla va porni  foarte repede sa infloreasca,  in detrimentul formarii fructului.

Repicarea este foarte necesara, mai ales daca s-a semanat prea des si, totodata, pentru a oferi un spatiu mai generos de crestere si dezvoltare.

Ingrijirea este simpla si nu necesita  un efort deosebit:

Hranirea: de 2 ori  pe sezon cu cenusa sau „apa de cenusa”, ceea ce ii va asigura necesarul de potasiu, magneziu natriu, fosfor, microelemente hranitoare, dar o va si feri de boli si daunatori, avand  proprietati antimicotica, antibacteriana si insecticida. De asemenea se pot face extracte (decoct, macerat) din coji de banane, de urzica moarta sau alba, de loboda, iarba sarpelui, tataneasa (mai ales pentru aportul de potasiu). Atentie mare la ingrasamintele azotoase, chiar si cele naturale (gunoi de grajd, gainat, extract de urzica), deoarece, in exces, acestea duc  la acumularea de nitrati  in planta.

Udarea: se face din belsug, mai ales, in perioada de formare a fructului. Nu sunt  permise pauze prea mari intre udari

Cu 30 de zile  inainte de recoltare udarea  va fi  rarită,  sau chiar intrerupta, deoarece excesul de apa, in aceasta perioada,  reduce considerabil calitatile fructului.

Cateva secrete/trucuri, pentru a avea o recolta grozava

- Niciodata  nu  trebuie vatamate sau  rupte frunzele

- Mucegairea mijlocului sau formarea de gauri in interiorul fructului sunt rezultatul lipsei de bor. De aceea, cand incepe să lege fructul, se va trece la hranirea cu bor (2 g. acid boric la 10 l apa; deoarece acidul boric se dizolvă cel  mai bine in apa fierbinte, vom dizolva intr-o cantitate mica de apa fiarta, apoi vom adauga restul de pana la 10 l)

- Udarea se face din belsug din momentul legarii rodului si, practic, inceteaza cu 3-4 saptamani inainte de recoltare.

- Pentru ca sfecla de masa sa fie cat mai dulce,  va fi hranita si cu... sare de bucatarie ne iodata sau sare de piatra sau muraturi: 1,5-2 linguri de sare la 10 l apa, cantitate suficienta pentru udarea unei suprafete de 3 m2

- Pentru o  pastrare indelungata, dar si pentru mentinerea  tuturor calitatilor (culoare intensa, gust, savoare, minerale, vitamine, etc), in momentul depozitarii frunzele se vor taia la 3 cm desupra radacinii, cu alte cuvinte i se va lasa un moț de frunze  de 3-4 cm.

- Semanati sfecala acolo unde anii trecuti au fost culturi de cartofi, rosii, ceapa sau castraveti, dar, IN NICI UN CAZ acolo unde au crescut mangold (sfecla de petiol), morcov, varza sau sfecla.

- Este indicat ca sfecla sa nu fie cultivata din rasad, ea fiind foarte sensibila la repicare/transplantare, si astfel exista riscul  imbolnavirii ei.

Boli si daunatori

- Fainare, patarea frunzelor, rugina, afide, nematozii, pe care le/ii vom combate prin metode naturale: pudrare  cu  cenușă, stropire cu leșie, solutie de bicarbonat de sodiu, infuzii/macerate de tataneasa, rostopasca, musetel, pelin, urzica, plantarea pe margini a galbenelelor si a craitelor.

Calitati culinare si curative

Este o leguma cu reale calitati  antioxidante, imunomodulatoare si antitumorale,  fiind o sursa excelenta de  potasiu, acid folic, vitamine si minerale.

Un bors de sfecla rosie este un regal de savoare si sanatate pe care oricine si-l poate permite.

Review-uri

Nu există comentarii pentru acest produs.

Cos de cumparaturi

 x 
Coş gol

Contact

AdresaStr. Agricultori, nr. 93, S2, Bucuresti
Program: Luni-Vineri: 8.30-17
Tel
: 021-3277070, 0721245550
Fax: 021-3277073
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.