Tel: 021-3277070 | 0721245550 | Fax: 021-3277073 | Email: comenzi@anthesis.ro | Program: Luni-Vineri: 8.30-17

BETA vulgaris - Moulin Rouge - Sfecla de masa violet

Planta Anuala
Descriere: Sfecla rosie
Ambalat: 150 seminte / plic
seminte de sfecla de masa neagra mulin rouge
seminte de sfecla de masa neagra mulin rouge
seminte de sfecla de masa neagra mulin rouge
seminte de sfecla de masa neagra mulin rouge
seminte de sfecla de masa neagra mulin rouge
Rating: Nu a fost evaluat încă
Pret:
Preț: 6,00 lei
Descriere

Sfecla rosie – Moulin Rouge

Moulin Rouge  este un soi ”monogerm” de o calitate exceptionala, producand doar una, cel mult doua, plante dintr-o samanta, reducandu-se astfel timpul necesar repicarii. Radacinile dulci si savuroase pot fi recoltate atat in stadiu tanar ca si in stadiu matur.

Chiar, daca la prima vedere, sfecla  rosie  nu este o cultura  mofturoasa are si ea, totusi, niste pretentii de ridicat:

Locul ales pentru ea trebuie sa fie insorit, deoarece lumina soarelui este cea care da culoare sfeclei; substratul sa fie bine afanat, neutru (nu suporta substratul acid) si bine drenat, deoarece nu-i place apa baltita si se poate imbolnavi.

Locul ales trebuie  imbogatit cu ingrasaminte organice: cenusa, gunoi de grajd, gainat, compost, extracte de urzica, buruieni, etc.

Insamantarea se poate face atat in primavara cat si toamna.

Daca insamantam  primavara este bine sa tinem semintele in apa calduta cam 24 de ore, dupa care le uscam si apoi le semanam. Intr-un substrat uscat se seamana doar seminte uscate, iar cele  umede se vor insamanta doar in substrat umed.

Distanta dintre plante va fi de 5-8 cm, iar intre randuri de 18-20cm.

Adancimea de semanare va fi de  2-4 cm, in functie de structura substratului. Intr-un substrat afanat adancimea este mai mica decat intr-unul greu.

Semintele de sfecla germineaza chiar si la temperaturi scazute, de 4-5 grade.  Dar, mare atentie: daca substratul este rece, sfecla se va apuca  foarte repede de inflorit in detrimentul formarii fructului.

Repicarea este foarte necesara, in cazul in care s-a semanat prea des, dar si  pentru a oferi un spatiu mai generos de crestere si dezvoltare. Distanta   la soiurile cu fructe alungite, va fi de 10-12 cm, iar pentru cele  rotunde, de 15-18 cm.

Ingrijirea este simpla si nu necesita  un efort deosebit:

Hranirea: se va face  de 2 ori  pe sezon cu cenusa sau „apa de cenusa”, ceea ce ii va asigura nu  numai  necesarul de  potasiu, magneziu natriu,  fosfor, microelemente hranitoare, dar o va si feri de boli si daunatori, avand  proprietati antimicotica, antibacteriana si insecticida. Deasemenea, se pot face extracte (decocturi, macerate) din  coji de banane, de urzica moarta sau alba, de loboda, iarba sarpelui, tataneasa (mai ales pentru aportul de potasiu). Atentie mare la ingrasamintele azotoase, chiar si cele naturale (gunoi de grajd, gainat, extract de urzica), deoarece, in exces, acestea duc  la acumularea de nitrati  in planta.

Udarea: se face din belsug,  mai ales in perioada de formare a fructulului. Nu sunt  permise pauze prea mari intre udari.

Cu  30 de zile  inainte de recoltare,   udarea se va rari sau chiar se va  intrerupe, deoarece excesul de apa, in aceasta perioada, duce la diminuarea drastica a  calitatilor  fructului.

Cateva secrete/trucuri, pentru a avea o recolta grozava

- Niciodata  nu  trebuie vătămate sau  rupte frunzele

- Mucegairea mijlocului sau formarea de găuri in interorul fructului sunt rezultatul lipsei de bor. De aceea, cand incepe sa lege fructul, se va trece la hranirea cu bor ( 2 gr. acid boric la 10 l apa fierbinte – acidul boric se dizolva mai bine in apa fierbinte)

- Udarea se face din belsug din momentul legarii rodului si, practic, inceteaza cu 3-4 saptamani inainte de recoltare.

- Pentru ca sfecla rosie sa fie cat mai dulce,  va fi hranita si cu... sare de bucatarie ne iodata sau sare de piatra sau muraturi: 1,5-2 linguri de sare la 10 l apa, cantitate suficienta pentru 3 m2

- Pentru  pastrare  indelungata, dar si pentru mentinerea tuturor calitatilor (culoare intensa, gust, savoare, minerale, vitamine, etc), in momentul depozitarii frunzele se vor taia la 3 cm desupra radacinii.

-  Frunzele se rup prin rasucire, pentru a impiedica ”sangerarea” (scurgerea sucului)

- Semanati sfecala acolo unde in anii trecuti au fost cartofi, tomate, ceapa sau castraveti si IN NICI UN CAZ acolo unde au crescut mangold, morcov, varza sau sfecla.

-  Este indicat ca sfecla sa nu fie cultivata din rasad, deoarece este sensibila la repicare/transplantare, si exista riscul  imbolnavirii.

-  Recoltati, alternativ,  radacinile cu diametrul de 5 cm, pentru a lasa spatiu de dezvoltare celorlalte.

-  Pastrarea radacinilor se face in ladite sau cutii cu nisip, in spatii cu  un nivel constant de temperatura si umiditate.

Boli si daunatori

- Fainare, patarea frunzelor, rugina, afide, nematozii, pentru combaterea carora vom folosi  metode naturale: pudrare  cu  cenușă, stropire cu leșie, solutie de bicarbonat de sodiu, infuzii de tataneasa, rostopasca, musetel, pelin, urzica, plantarea pe margini a galbenelelor si a craitelor.

Calitati culinare si curative

Este o leguma  cu reale calitati  antioxidante, imunomodulatoare si antitumorale,  fiind o sursa excelenta de  potasiu, acid folic, vitamine si minerale. Avand un mare continut de antociani, culoarea aproape neagra, mai ales dupa fierbere, ii confera un aspect fermecator si incitant, ne mai vorbind de gust.

Se poate consuma sub forma  prajita, innabusita, coapta, fiarta , marinata sau cruda.

Gustul borsului  de sfecla rusesc, traditional, cu hribi  uscati,  smantana si verdeata din belsug, va fi greu de uitat.

Review-uri

Nu există comentarii pentru acest produs.

Cos de cumparaturi

 x 
Coş gol

Contact

AdresaStr. Agricultori, nr. 93, S2, Bucuresti
Program: Luni-Vineri: 8.30-17
Tel
: 021-3277070, 0721245550
Fax: 021-3277073
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.