Tel: 021-3277070 | 0721245550 | Fax: 021-3277073 | Email: comenzi@anthesis.ro | Program: Luni-Vineri: 8.30-17

BETA vulgaris - Burpees Golden - Sfecla de masa portocalie STOC EPUIZAT

Plantă anuală
Descriere: Soi de sfeclă galbenă, deosebit, vechi,cu rădăcină rotundă, de culoarea portocalelor roșii,si miez galben-auriu.
Semanare: Aprilie-Iulie
Recoltare: Iulie-Octombrie
Ambalat: plic/125 seminte
seminte de sfecla portocalie burpees golden
seminte de sfecla portocalie burpees golden
seminte de sfecla portocalie burpees golden
seminte de sfecla portocalie burpees golden
seminte de sfecla portocalie burpees golden
seminte de sfecla portocalie burpees golden
seminte de sfecla portocalie burpees golden
Rating: 5/5
Pret:
Preț: 5,00 lei
Descriere

Sfecla Galbena - Burpees Gold

Este un soi deosebit, vechi, cunoscut inca din vremuri victoriene - secolul XIX. Este un soi cu radacina rotunda, de culoarea portocalelor rosii, cu miezul galben-auriu. Frunzele se folosesc in diferite combinatii de salate.

Pentru  cultivarea ei trebuie  ales un loc foarte insorit. Lumina  soarelui este cea care da  culoare sfeclei, fie ea rosie, galbena, roz sau in dungi. Substratul trebuie sa fie  bine afanat, neutru, in nici un caz  acid, si bine drenat, deoarece, daca  apa balteste, sfecla se poate imbolnavi.

De  preferat este ca substratul sa fie imbogatit cu ingrasaminte organice: cenusa, gunoi de grajd, gainat, compost, extracte de urzica, buruieni, compost,  etc.

Insamantarea se poate face atat  primavara cat si toamna.

Cand insamantam  primavara este bine ca inainte de insamantare semintele sa fie  tinute in apa calduta cam 24 de ore, dupa care le vom usca.

Distanta dintre plante ar trebui sa fie  de 5-8 cm, iar intre randuri de 18-20 cm.

Atentie! dintr-o  samanta, in general, ies nu una ci mai multe plante (rasaduri), pe care vom  avea grija sa le rarim/repicam. Adancimea de semanare : 2-4 cm, in functie de structura substratului, respectiv într-un substrat afanat adancimea este mai mica decat intr-unul greu.

Semintele de sfecla germineaza chiar si la temperaturi scazute, de 4-5 grade. Dar, chiar si asa, vom tine cont de faptul ca, intr-un substrat  rece , sfecla va porni  foarte repede sa infloreasca,  in detrimentul formarii fructului.

Primele plantute apar dupa circa 4-5 zile. Repicarea este foarte necesara, in cazul in care s-a semanat prea des si, totodata, pentru a oferi un spatiu mai generos de crestere si dezvoltare.

Ingrijirea este simpla si nu necesita  un efort deosebit:

Hranirea -  de 2 ori pe sezon cu cenusa sau „apa de cenusa”, ceea ce ii va asigura necesarul de potasiu, magneziu natriu, fosfor, microelemente hranitoare, dar o va si feri de boli si daunatori, avand  proprietati antimicotica, antibacteriana si insecticida. Deasemenea se pot face extracte (fierturi, macerate) din coji de banane, de urzica moarta sau alba, de loboda, iarba sarpelui, tataneasa (mai ales pentru aportul de potasiu). Atentie mare la ingrasamintele azotoase, chiar si cele naturale (gunoi de grajd, gainat, extract de urzica), deoarece, in exces, acestea duc  la acumularea de nitrati  in planta.

Udarea – se face din belsug, mai ales, in perioada de formare a fructului. Nu sunt  permise pauze prea mari intre udari

Cu  30 de zile  inainte de recoltare udarea  va fi  rarită,  sau chiar intrerupta, deoarece excesul de apa, in aceasta perioada,  reduce  drastic din calitatile fructului.

Cateva secrete/trucuri, pentru a avea o recolta grozava

- Niciodata  nu  trebuie vatamate sau  rupte frunzele

- Mucegairea mijlocului sau formarea de gauri in interiorul fructului sunt rezultatul lipsei de bor. De aceea, cand incepe să lege fructul, se va trece la hranirea cu bor ( 2 gr. acid boric la 10 l apa fierbinte – acidul boric se dizolvă cel  mai bine in apa fierbinte)

- Udarea se face din belsug din momentul legarii rodului si, practic, inceteaza cu 3-4 saptamani inainte de recoltare.

- Pentru ca sfecla de masa sa fie cat mai dulce,  va fi hranita si cu... sare de bucatarie ne iodata  sau sare de piatra sau de muraturi: 1,5 -2 linguri de sare la 10 l apa, cantitate suficienta pentru udarea unei suprafete de 3 m2

- Pentru o  pastrare indelungata, dar si pentru mentinerea tuturor calitatilor (culoare intensa, gust, savoare, minerale, vitamine, etc), in momentul depozitarii frunzele se vor taia la 3 cm de radacina, cu alte cuvinte i se va lasa un moț de frunze  de 3-4 cm.

- Semanati sfecala acolo unde in anii trecuti au fost culturi de cartofi, rosii, ceapa sau castraveti, dar, IN NICI UN CAZ acolo unde au crescut mangold (sfecla de petiol), morcov, varza sau sfecla.

- Este indicat ca sfecla sa nu fie cultivata din rasad, ea fiind foarte sensibila la repicare/transplantare, si astfel exista riscul  imbolnavirii ei.

Boli si daunatori

- Fainare, patarea frunzelor, rugina, afide, nematozii, pe care le vom combate prin metode naturale: pudrare  cu  cenușă, stropire cu leșie, solutie de bicarbonat de sodiu, infuzii de tataneasa, rostopasca, musetel, pelin, urzica, plantarea pe margini a galbenelelor si a craitelor.

 Calitati culinare si curative

Calitatile sale culinare si curative sunt la acelasi nivel ridicat, ca si cele ale suratei rumene. Este o leguma  cu reale calitati  antioxidante, imunomodulatoare si antitumorale,  fiind o sursa excelenta de  potasiu, acid folic, vitamine si minerale.

Se spune, ca gustul acestui soi este cu mult mai bun decat cel al soiurior  rosii. Se poate manca prajita, innabusita, coapta, marinata, fiarta sau cruda.

O combinatie neobisnuit de gustoasa este cea dintre sfecla galbena si citrice, miere, nuci ( migdale, fistic, muguri de pin sau orice nuci ne plac) si unt topit.

Un bors de sfecla aurie, la care folosim morcov si cartofi violeti, va face deliciul nu doar al papilelor gustative ci va fi si pe placul ochilor.

Review-uri

Joi, 19 Decembrie 2013
grozava sfecla, o voi cumpara, negresit.
are o culoare extraordinara, cred ca va fi foarte decorativa in salatele pe care doresc sa le fac de sarbatori
Anthesis

Cos de cumparaturi

 x 
Coş gol

Contact

AdresaStr. Agricultori, nr. 93, S2, Bucuresti
Program: Luni-Vineri: 8.30-17
Tel
: 021-3277070, 0721245550
Fax: 021-3277073
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.